utorak, 31.03.2015.

Srce od kore drveta



Drvo koje hoda (lat. Wood ambulantes) naziv je ovog nevjerojatnog drveta. Charles Darwin spominje ovo drvo u svojoj knjizi (The Formation of vegetable mould through the action of worms) izdatoj 1881. kao najistaknutiji primjerak biljne vrste, evoluirale na višu razinu od opće poznate. Drvo koje hoda je živi dokaz evolucijskog procesa, odnosno višeg stupnja svijesti čak na ovoj biljnoj razini.
National Geographic je 1981. na stotu godišnjicu Darwinove objave, izdao specijalno izdanje časopisa posvećeno upravo ovom drvetu.
Ono što ovo drvo čini posebnim je njegova, za sada jedinstvena sposobnost da se kreće kroz zemlju, koristeći svoje korjenje. Korjenje mu je obraslo tisućama manjih gipkih korjenolikih pipaca koje dozvoljavaju drvetu da putuje po zemljanoj površini. Kroz mokro tlo ovo drvo može na dan da prevali udaljenost i do jednog metra, no vrlo ga lagano može zaustaviti čak i manji kamen, odnosno može utjecati na njegovu promjenu smjera kretanja.
Drvo je prvi puta primjećeno na Madagascaru, no danas raste gotovo svugdje gdje ima povremenih padalina.
J.R.R. Tolkien je ovo drvo upotrijebio kao predložak za fantazijska bića koja je nazvao Entima, a predstavio ih je u svojoj trilogiji "Gospodar prstenova".
U raznim svijetskim pripovjestima ovom drveću pridodaju se humanoidne osobine i naziva ih se Treefolcima, odnosno drvenim narodom, te se vjerovalo kako mogu međusobno komunicirati.
Radi same tematike ovog bloga, objavio sam samo ovu specifično rascvjetalu koru drveta, čiji je gornji dio srcolikog oblika. Za dodatne fotografije i video na kojem je ubrzano prikazano kretanje drveta, možete me kontaktirati na mail.
Za informacije u tekstu je djelomično korištena Wikipedija i National Geographic.


19:15 | Komentari (11) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

-- Ništa nije slučajno. --